30% 50% 80%

VÁSÁROLJ OLCSÓBBAN

Regisztrálj INGYEN az FM Törzsvásárlói Klubba és legyen a Tiéd az összes smink 30%-50% vagy akár 80%-kal olcsóbban!...

HÚ, EZ ÉRDEKEL!
 

INGYENES

SMINK SULI

- Arctisztítás
- Sminkecsetek
- Arcformához illő sminktippek
- A korrektor helyes használata
- Alapozó használata
- A púder helyes használata
- Arcpirosító helyes használata
...és még sok érdekes tanács...

RÉSZLETEK
 

FM MAKE UP

PROFI SMINKEK

Varázsold stílusosabbá magad. Legyél akár klasszikus, akár elegánsan kifinomult, vagy akár a szemhéjon intenzív színárnyalatokat használó kissé extrém stílusú, itt megtalálod Önmagad...

MEGNÉZEM!
 
  • 30% 50% 80%

    VÁSÁROLJ OLCSÓBBAN

  • INGYENES

    SMINK SULI

  • FM MAKE UP

    PROFI SMINKEK

A személyes hatókör

A megfelelő illatok választása és használata valódi művészet. Kifinomultságot, szépérzéket és tapasztalatot igényel - de roppant vonzó, érzéki és erős benyomást kelthetünk környezetünkben, ha elsajátítjuk ennek tudományát. Nézzük tehát, mire érdemes odafigyelni a parfümök használatánál.

Az ún. személyes illatudvarunknak nagyjából egy karnyújtásnyira kell körüllengeni testünket. Az ennél távolabb levőknek már nem szabadna semmit érezni, ugyanis az ennél erősebb illatfelhő igen zavarónak bizonyulhat, és mellesleg ízléstelenségre utal. Az illat a mi személyes "üzenetünk" azok számára, akik belépnek ebbe a személyes hatókörünkbe. Az alkalmazott illatszer mennyiségénél tehát mindenképp ez legyen a kiindulópont.

Egyedi sajátosságok

A megfelelő erejű illatszer (EDT, EDP, stb. - részletekért lásd A parfümök ereje c. cikket) kiválasztása meghatározó, ugyanis ugyanaz az illatszer másként hat különböző embereken. Ennek oka a bőr különbözősége.

Az eltérő táplálkozás, savegyensúly, bőrtípus (szárazabb vagy zsírosabb), bőrszín, a közérzetünk és a külső környezeti hatások egyaránt befolyásolják az illatok hatását és tartósságát. Ezt mi magunk is észlelhetjük akkor, ha drasztikusan változnak étkezési szokásaink, új éghajlati viszonyok közé kerülünk, vagy ha a szokásosnál több stressz ér. Ekkor kedvenc parfümünk megszokott illata és tartóssága változhat.

A megfelelő mennyiségű és erősségű illatszer meghatározásánál ne hagyjuk figyelmen kívül azt a biológiai sajátosságot, hogy orrunk gyakran azért nem képes egy idő elteltével észlelni a viselt illatot, mert olyannyira megszokta azt - ezt szaglószervi kimerültségnek hívják. Ezért mindig puhatolózzunk ismerőseinknél, mielőtt még többet raknánk magunkra - lehet, hogy már elég erős az illatunk.

Ha nagyobb arányú a testzsír szervezetünkben, akkor az illat is tovább megmarad, és erősebbnek, harsányabbnak tűnik. Az illat azonban hamarabb elillan, ha bőrünk száraz, ha megerőltető testedzés mellett zsírszegény diétát tartunk, vagy ha hideg éghajlati körülmények közé kerülünk. Másfelől, ha bőrünk sötétebb színű és zsírosabb, vagy ha meleg az idő, valószínűleg érdemes kevesebb illatszert használnunk, vagy könnyedebb illatra váltanunk - különösen nappal és munka közben viselve.

A harsányabb, érzékibb parfümöket tartsuk meg az esti órákra, amikor már lehűlt az idő, vagy egy romantikus találkára megyünk. Az évszakok ugyancsak számítnak. Sokan váltanak áthatóbb, nehezebb fűszeres vagy érzékibb keleties illatokra, amikor beköszönt a hideg. A nyári melegben pedig kellemesebbek a könnyedebb, friss hatású virágos, citrusos vagy zöld illatok Eau de Toilette vagy Eau de Cologne töménységben.

Rétegezés

Mit tegyünk akkor, ha száraz bőrünk, vagy más okok miatt nem marad meg rajtunk sokáig egy illat?

Egyesek szeretik több rétegben használni az illatokat. Ez persze nagyobb anyagi ráfordítást igényel, hiszen nem árt, ha akad az adott illatból tusfürdő, testápoló és illatszer egyaránt. Fürdésnél használjuk az illatosított szappant vagy tusfürdőt, utána - a még kissé nedves bőrön - az illatosított testápolót, végül permetezzük vagy hintsük magunkra az illatszert.

Természetesen ne feledkezzünk meg a hónaljdezodor használatáról se (jó, ha van abból az illatúból, amit használunk, de a nem illatosított is bőven megteszi). Ha mindez költségesnek bizonyulna, használjunk illatosítatlan, zsíros testápolót, és csak ezután permetezzük be magunkat - ez is nagyban növeli az illat tartósságát.

Szárazabb bőr esetén természetesen megfontolandó a töményebb illatszerek alkalmazása. Egyesek még a hajukat is finoman bepermetezik.

A férfiak borotválkozás után aftershave terméket is használhatnak, ami gyengébb még az Eau de Cologne-nál is, mindössze 1-3 százalék parfümolajat tartalmaz, így nem csípi a borotválkozás után az érzékeny arcbőrt (persze az aftershave illata lehetőleg egyezzen a használt illatszerével).

A mosakodásnál figyeljünk arra, hogy a dezodoráló hatású szappanok az illatszereket is elfojtják - bár lemossuk habjukat, hatóanyagai még órákig sakkban tartanak mindenféle szagot és illatot.